راهنمای مرحله به مرحله تاسیس دفتر (آژانس) املاک
دفتر املاک یا بنگاه معاملات مسکن ، کسب و کاریست که طی چند سال گذشته علی الخصوص از اوایل سال ۱۳۹۷ طرافداران بیشتری پیدا کرده و به واسطه همین افرادی را مشغول بکار کرده و نکته قابل توجه آن توجه خانم در سال های اخیر به حرفه می باشد . تفکر اکثر مردم درآمد بالا و در عین حال سادگی این کار است اما باید همین جا اعلام کنیم که شما میتوانید با تاسیس دفتر املاک و یا فعالیت بصورت کارشناس در این حرفه درآمد بالایی کسب کنید اما این کار اصلا ساده نیست و برای رسیدن به درآمد بالا در این شغل باید زمان زیادی در روز فعالیت داشته باشید ، خودتان را همیشه به روز نگه دارید و از آموزش غافل نباشید .اما سوالی که ذهن بسیاری را مشغول کرده این است که : آیا همه این دفاتر املاک دارای مجوز هستند یا مراحل و مدت زمان اخذ این جواز آنقدر کوتاه و ساده است که هر روز در هر خیایان شاهد افتتاح یک دفتر املاک هستیم ؟
نحوه تاسیس دفتر املاک و اخذ جواز کسب املاک
برای تاسیس دفتر املاک شما دو مرحله کلی در پیش رو دارید :
مر حله اول طی کردن آموزش و همچنین کسب تجربه و مرحله دوم طی کردن مرحله به مرحله تاسیس دفتر املاک و اخذ مجوز
مر حله اول :
طی کردن آموزش و همچنین کسب تجربه :
برای این مرحله ما به شما آموزش در موسسات معتبر که دارای سابقه علمی و تجربی بالا که توانایی صدور مدارک و یا گواهینامه های معتبر هستند و مطالعه آزاد مرتبط با این حرفه را پیشنهاد میکنیم . همچنین به شما پیشنهاد میکنیم که قبل از تاسیس دفتر املاک خودتان ، مدتی را در دفاتر دیگر بعنوان کارشناس فعالیت کنید تا با نحوه کار آشنا شوید زیرا این آشنایی تاثیر مستقیم در نحوه تاسیس دفتر املاک شما خواهد داشت اینکه بخواهید بصورت مدرن فعالیت کنید و یا بصورت سنتی ، اینکه بخواهید با چه تعداد نیرو و کارشناس اقدام به تاسیس دفتر املاک خود کنید و خیلی از موارد دیگر با توجه به آشنایی و تجربه کار شما در املاک بستگی دارد .
مرحله دوم :
طی کردن مرحله به مرحله تاسیس دفتر املاک و اخذ مجوز
سوالی که برای همه در این مرحله به وجود می آید این است که ابتدا محل دفتر املاک را تهیه کنیم و یا اینکه ابتدا به دنبال مراحل اداری اخذ مجوز باشیم ؟ خوب جواب این هست که ابتدا باید محل دفتر را تهیه کنید.
انتخاب محل برای تاسیس دفتر املاک
انتخاب محل برای تاسیس دفتر املاک دارای نکاتی هست که به آنها میپردازیم :
قدم اول : انتخاب محل و نکات انتخاب آن
۱- در انتخاب محل برای تاسیس دفتر املاک دو مورد وجود دارد که باید به تایید اتحادیه صنف املاک برسد اول حداقل متراژ قابل قبول که باید ۱۲ مترمربع میباشد که این متراز در بعضی از شهر ها ممکن است متفاوت باشد و دوم کاربری ملک بایستی اداری و یا تجاری باشد .
۲- مواردی که بعد از بازدید بازرسان اماکن از محل باید رعایت شود مانند دوربین ، مواردی حفاظتی سرقت و غیره
۳- مشرف نبودن به منازل دیگران
۴- مواردی که باید برای رونق کسب وکارتان در انتخاب محل به آن توجه کنید :
۴-۱ : محله ای را انتخاب کنید که یا دفتر املاک در آنجا کم باشد و یا اگر تعداد دفتر زیاد هستند نوجه به بازار و تعداد معاملات آن منطقه و روند رو پیشرفت آن منطقه را حتما بررسی کنید .
۴-۲: با توجه به هدف و استراتژی که دارید متراژ و محل را انتخاب کنید بطور مثال اگر قصد دارید بصورت مدرن کار کنید دیگر نمیتوانید یک دفتر کمتر از ۵۰ متر داشته باشید و یا اگر میخواهید همان روش سنتی را ادامه دهید اجاره یک دفتر بزرگ به جز ایجاد هزینه های مازاد سودی برای شما نخواهد داشت . در روش مدرن حتما اتاقی را تحت عنوان اتاق قرارداد باید در نظر بگیرید ودر روش سنتی نیز حدالمقدور در صورت داشتن فضای کافی باید این مورد را رعایت کرد .
۴-۳ : در محل هایی که اکثرا بصورت مدرن کار میکنند تاسیس دفتر املاک به صورت سنتی و با متراژ کم باعث میشود از رقبا جا بمانید .
۴-۴ : برای انتخاب محل دفتر بصورت واحد اداری توجه کنید که در آن منطقه تعداد مشتریان گذری چگونه است تا بسیاری از مشتریان را به راحتی از دست ندهید چون بازاریابی شما مشتریان را به راحتی به دامان رقبا میکشاند .
۴-۵ : دسترسی راحت به خیابان اصلی ، در معرض دید بودن
۴-۶ : انتخاب تجهیزات مانند دکوراسیون مرتبط با شغل املاک ، گاو صندوق ، تعداد سیستم با توجه به سبک مدرن و سنتی ، پرینتر و اسکنر ، چند خط تلفن ثابت و همراه ، میزو صندلی ، لوازم تحریر ، ظروف پذیرایی
قدم دوم : اخذ مجوز و یا پروانه کسب تاسیس دفتر املاک
۱- متقاضی تاسیس دفتر املاک بایستی در خواست خود را بصورت کتبی به اتحادیه املاک منطقه خود ارائه دهد .
۲- ثبت درخواست با ورود به سایت اتحادیه املاک و دریافت کد رهگیری
۳- بعد از دو مرحله فوق کارشناسان اتحادیه جهت بازدید از محل ملک دفتر شما مراجعه میکنند
۴- در این مرحله جلسه هیات مدیره اتحادیه تشکیل ، درخواست شما بررسی و در صورت موافقت مراحل بعدی آغاز میگردد .
۵- مدارکی که باید به اتحادیه ارائه بدهید شامل :
۵-۱ : کپی از کارت ملی و تمام صفحات شناسنامه
۵-۲ : ارایه اصل و کپی گواهی سوء پیشینه
۵-۳ : ارایه اصل و کپی گواهی سوء پیشینه
۵-۴ : عکس سه در چهار پرسنلی مطابق شرایط اتحادیه
۵-۵ : اصل و کپی اجاره نامه محل دفتر با کدرهگیری هولوگرام دار و یا در صورت مالک بودن اصل و کپی سند مالکیت یا سرقفلی همچنین همه موارد فوق بایستی به همرا تاییده کدپستی محل باشند .
۵-۶ : در صورتی که ملک مورد نظر را با شخص دیکری شریک هستید بایستس رضایت نامه محضری همراه با کپی شناسنامه و کارت ملی و یک قطعه عکس سه در چهار را نیز به اتحادیه ارائه دهید .
۵-۷ : کارت پایان خدمت
۵-۸ : حداقل مدرک تحصیلی دیپلم . متاسفانه در سال های قبل با حداقل مدرک سیکل این جواز به اشخاص داده میشد .
قدم سوم :
۱- اتحادیه گواهی عدم اعتیاد و سوء پیشینه ای که تهیه کرده اید را در این مرحله از شما دریافت میکند
۲- تاییدیه اداره اماکن نیرو انتظامی
۳- گذراندن دوره آموزشی که توسط اتحادیه برگزار میگردد البته این دوره برای افراد بالای هفتاد سال الزامی نمی باشد . و توصیه میگردد که برای بالا بردن بار آموزش به این دوره ها اکتفا نکنید .
و در آخر پرونده شما یکبار دیگر توسط کارشناسان و رئیس اتحادیه املاک منطقه بررسی میگردد و اگر نواقصی در پرونده وجود نداشته باشد پروانه کسب املاک برای شما صادر میگردد و شما میتوانید نسبت به تاسیس دفتر املاک خود اقدام نمایید . این پروانه میتواند بصورت موقت یکساله و یا دائم پنج ساله صادر گردد .